Diş Taşı (Tartar) Temizliği

 Kategori Tedaviler

Ağız sağlığı açısından “diş taşı” istenmeyen bir durumdur. “Diş taşı temizliği” ihmal edildiği takdirde kötü bir görüntüye sebep olmakla birlikte dişlerimize dilimizle dokunduğumuzda kötü bir his de vermektedir. Bu yazımızda da “diş taşı temizliği nedir?” ve diş taşı temizliği nasıl yapılır?” sorularına cevap veririz.

Diş Taşı (Tartar) Nedir ve Nasıl Oluşur?

Ağızdaki diş eti hastalıklarının en önemli nedeni olan diş taşının sebebi ağızdaki bakteriyel diş plağı denilen sydam ve yapışkan bir tabakadır. Günde iki kez diş fırçalama ile bu tabakanın ağızdan uzaklaşmasını sağlayabiliriz fakat etkin bir temizlik yapılmadığı zaman tükürüğün de etkisiyle sert, yarı geçirgen, pürüzlü, diş yüzeyine yapışan bir maddeye dönüşür. Buna tartar veya diş taşı denir. Diş etleri üzerinde ve dişler arasında birikintiler şeklinde oluşur. Bu birikintilerin içinde birçok mikrop vardır. Bu birikintiye mikrobiyal dental plak adı verilir. Bu plak ağız ortamından uzaklaştırılmazsa kireçlenerek diş taşına dönüşür ve bu da diş eti hastalıklarına sebep olur. Diş etinin şekli değişir, yaralanmalara sebep olur. Ülserler, diş eti kanamalarına da neden olur.

Beslenme şekli de ağız bakımı kadar diş taşı oluşumunda etkilidir. Karbonhidratlı, nişastalı, şekerli, yapışkan ya da asitli maddelerin tüketilmesi ve etkin bir şekilde ağızdan uzaklaştırılmaması, yani etkin bir temizleme yapılmaması, diş taşının oluşumunu kolaylaştırmaktadır çünkü bakteriyel diş plağı dişin üzerine çok daha rahat yapışacak ve bunun diş taşına dönüşmesi çok daha kolay, hızlı olacaktır.


Diş Taşı (Tartar) Neye Sebep Olur? Tartarın Sonuçları

Diş taşı dişe yapıştıktan sonra bunun da üzerinde bakteriyel diş plağı oluşacaktır. Ancak diş plağı artık diş gibi bir düzeye değil de tartar gibi sert, pürüzlü bir yüzeyin üzerine birikmiştir. Bu yüzden fırçalama zayıflayacaktır ve tartar gün geçtikçe artacaktır. Geçirgen yapısı sebebiyle de üzerindeki bakterilerden sızan zararlı maddeler, diş eti içerisine ulaşır ve diş etinin dişe yapışmasını sağlayan liflerin uzaklaşıp diş etinin çekilmesine sebep olur. Bu zararlı ürünler ilerleyen zamanlarda kemiğe kadar ulaşabilir ve dişi kemiğin içinde tutan dokular ve alveol kemiği rahatsız olup çekilecek ve kemik kaybı yaşanacaktır.


Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı oluştuğu zaman artık diş fırçalamayla ağızdan uzaklaştırmanın imkanı yoktur. Ancak diş eti önceden bazı belirtilerle haber vermektedir. Hafif kızarık olan, ödemli ve dokunulduğunda kanayan diş eti, diş eti hastalığının habercisidir. Bu dönemde düzenli diş fırçalaması ve gargara kullanımı ile diş eti hastalığı uzaklaştırılabilir. Ancak bu dönemde müdahale edilmezse ve bakteriyel diş plağı, diş taşı haline dönüşürse kişinin kendi çabasıyla bunun önüne geçip ağızdan uzaklaştırması mümkün değildir. Bu noktada diş hekimine başvurulması gerekir. Ultrasonik cihazlarla veya periodontal aletler kullanarak diş hekimi tarafından diş taşı ağızdan uzaklaştırılır ve diş yüzeyi parlatılmış olur. Böylece diş eti iltihabına neden oalcak etkenler ortadan kaldırılmış olur. Bundan sonra kişi, düzgün ağız bakımı yaparak ağız hijyenini sağlamalıdır. Böylece diş taşından korunabilir.

Bilinmelidir ki düzenli diş fırçalamaya rağmen bir süre sonra diş taşı oluşumu mümkündür. Bu yüzden altı ayda bir diş hekimine gitmek gerekmektedir.

Diş taşı temizliği genellikle anestezi gerektirmeyen, uyuşturmadan yapılan bir uygulamadır. Temizliğin sonucunda kişi ferahlama hissedecektir. Diş eti ise kırmızı, kanamalı görünümünden uzaklaşacaktır. Böylece kişinin nefesi de hafif ve hoş olur.


 

Evde Diş Taşı Temizleme Nasıl Yapılır?

Diş taşı temizliği herkes için önemlidir. Bu yüzden birçok kişi “diş taşı evde nasıl temizlenir?” sorusunun cevabını öğrenmek istemektedir. Peki, evde diş taşı temizliği yapılır mı? Bu sorumuzun cevabı; Evet yapılır?

Diş taşı temizliğini evde yapmak isteyenler için birden fazla yol bulunmaktadır. Evde diş taşı temizleme yöntemlerinden bir tanesi ve en önemlisi ceviz kabuğu ile diş temizleme yöntemidir. Peki, ceviz kabuğu ile diş taşı temizleme nasıl yapılmaktadır?

Evde diş taşı temizliği yapımında ceviz yöntemini kullanmak için ilk olarak 1 kase ceviz kabuğu ve bir bardak su gerekmektedir. Ceviz ile diş taşı temizliği yapmak için elde olan malzemeleri bir kaba doldurun. Malzemeleri tencere içerisinde 15 dakika boyunca kaynatın ve ardından ılımaya bırakın.

Bu işlemin ardından 20 gün boyunca günde bir defa dişinizi fırçaladığınız diş fırçası haricinde bir fırçayla dişlerinize karışımı sürün. Her gün 1 defa uygulayacağınız bu yöntemle diş tartarlarından kurtulacaksınız.


Diş Taşı (Tartar) Temizletilmezse Ne Olur?

  • Mevcut olan hastalık hızla ilerler.
  • Şekil bozuklukları olur ve hastalığın ilerlemesine sebebiyet verir.
  • Kolaylıkla biriken yemek artıklarının oluşturduğu ağız kokusu görülür.

Diş eti hastalıklarının birincil sebebi olduğu için diş taşının düzenli olarak temizletilmesi gerekir. Diş hekimi kontrolünde tedavi edilmediği zaman diş kayıplarına kadar yol açabilir. Diş kaybına yol açmadan önce diş taşı ilk olarak diş yüzeyine yapışır. Üzerine tekrar tekrar bakteriyel diş plağı oluşumuna müsait bir yapıdır. Diş taşı git gide büyür, diş yüzeyine yayılır, diş etine doğru ilerler. Üzerindeki bakterilerin de etkisiyle diş etinin içine nüfus eden zararlı ürünler, diş eti kaybına, diş etinde cep oluşması ve buranın bakteri ortamı oluşturmasına, bunun sonucunda da ağız kokusuna neden olmaktadır. Ağızda sürekli bir kanama da görülebilir. İlerleyen zamanlarda ise diş köklerinin içinde bulunduğu alveol kemiğine zarar verebilir. Bu kemikte kayıp ortaya çıkabilir ve diş kökleri açığa çıkabilir. Daha sonra da diş kaybı gerçekleşecektir. Yetişkinlerde yüzde 70 oranında sağlam diş kayıplarının nedeni diş taşı ve diş eti hastalıkları oluşumudur.

Diş Taşı Temizliği Zararlı mı?

Diş hekiminin müdahale etmesi sonucunda diş taşı temizlenebilir. Diş taşı temizliği gereklidir ve kurallarına uygun şekilde yapıldığında diş minesine zarar vermez. Altı ayda bir düzenli olarak diş taşı temizliğinin yapılması gerekir. Kişi düzenli olarak dişlerini fırçalasa, diş ipi kullansa, gargara kullansa da diş taşı oluşumu görülebilir. Bunun sebepleri olarak yediğimiz içtiğimiz besinler, beslenme koşulları ve tükürük kalitesi gibi unsurlar gösterilebilir. Diş taşı temizliği kişinin rahatsızlık duymadığı rahat bir tedavidir. Sonucunda da kişi ferahladığını hissedecektir.


Diş Taşı Diş Eti Hastalıklarına Neden Olur mu?

Diş taşı doğrudan diş eti hastalıklarına sebep olmaz. Mikrobiyal dental plak adı verilen, içinde değişik mikroorganizmaların bulunduğu birikimler zaman içinde diş taşı haline gelerek diş eti hastalıklarına (periodontal) yol açar. Diş taşı, ağız kokusu ve diş eti hastalıklarının en önemli sebebidir ve tartar olduğu zaman dişin üzerine tekrar diş plağı biriktiği için diş fırçalamayla önüne geçilemez hale gelir. Böylece diş taşı, bakterilerin salgıladığı ürünlerin de etkisiyle diş etinin içine nüfus ederek diş eti iltihabına sebep olur ve zamanla diş etinin dişe yapıştığı liflerin kopmasına neden olur. Daha sonra zararlı ürünler diş etini de aşıp alveol kemiğine uzanır ve zararlı ürünler bu kemiği de eriteceği için o da kaybedilir. Zaman içerisinde diş kökleri açığa çıkar, etrafındaki diş eti çekilmiş olur ve diş eti en ufak dokunmayla kanar, görünümü şiştir. Ağız kokusu da beraberinde mevcuttur ve tedavi edilmezse diş kaybedilir.

Not: Diş taşı oluşumunun mümkün olduğunca önüne geçebilmek için diş temizliğini etkin yapmamız önemlidir. Bu yüzden ‘diş bakımı ve diş temizliği nasıl yapılmalıdır, diş fırçası temizliği nasıl yapılır, diş ipi kullanımı nasıl olmalıdır’ başlıklı haberlerimizi de incelemenizi tavsiye ederiz.


Sağlıklı Dişler İçin Yapılması Gerekenler

  1. Dişler günde iki kez fırçalanmalı.
  2. Diş fırçalarken macun oranına dikkat edilmeli.
  3. Doğru diş fırçası seçilmeli.
  4. Diş fırçası üç ayda bir değiştirilmeli.
  5. Altı ayda bir diş kontrolleri yaptırılmalı.
  6. Diş beyazlatıcıları doktor kontrolünde kullanılmalı.
  7. Diş çarpıklıkları varsa diş telleri ile çözüm aranmalı.
  8. Gerekli durumlarda diş ipi kullanılmalı.
  9. Düzenli aralıklarla diş taşları temizletilmeli.
  10. Diş estetiğinde, diş sağlığına en uygun olan yöntem tercih edilmeli.
  11. Dişler fırçalanırken fırçada kan görülüyorsa zaman kaybetmeden diş doktoruna başvurulmalı.
  12. Yemeklerden sonra ağız çalkalanmalı.
  13. Sigara içilmemeli.
  14. Gazlı içecekler çok az tüketilmeli.
  15. Diş çürüklerini önlemek için süt, yoğurt, peynir tüketilmeli.
  16. Kurabiye, pasta gibi yiyecekler az tüketilmeli.
  17. Diş etlerine iyi geldiği için yeşil çay günde 1 bardak tüketilmeli.
  18. Sert kuruyemişler dişlerle kırılmamalı.

Aramak istediğiniz kelimeyi buraya yazınız